Zit er continuïteit in je bedrijf?

Als ondernemer is het je veel waard je bedrijf draaiende te houden. Het is tenslotte je werk, het gaat om je inkomen. Continuïteit is daarbij essentieel. Daarom is continuïteit een van de belangrijke thema’s rond de vraag of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting.

Wat is continuïteit?

Bij continuïteit gaat het erom dat je bedrijf de komende jaren kan voortbestaan. Om de continuïteit in je bedrijf goed te kunnen inschatten, kijkt de Belastingdienst onder meer naar deze aspecten:

  • Streef je ernaar om je bedrijf de komende jaren voort te zetten?
  • Besteed je tijd en geld aan het vinden van nieuwe klanten en opdrachtgevers?
  • Heb je voldoende geld om je bedrijf enige tijd draaiende te houden?

Bijzondere situaties

  • Verdien jij bij met je hobby? Geef je bijvoorbeeld tegen onkostenvergoeding een cursus in het buurthuis? Of doe je soms een klus voor familie of vrienden? Hoe zinvol ook, dat maakt je nog niet tot een ondernemer. Ondernemer kun je alleen zijn als je meedraait in het economische verkeer. Dat houdt in dat je werkt voor particulieren of bedrijven die jou daarvoor een meer dan symbolische vergoeding betalen.
  • Doe jij een enkele keer een groot project? Organiseer je bijvoorbeeld eens per jaar een beurs of een groot evenement? Dan zit er niet veel continuïteit in je bedrijf. Toch kun je mogelijk ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting. Je moet dan wel voldoen aan de andere voorwaarden voor ondernemerschap. Je loopt bijvoorbeeld veel ondernemersrisico of draait in korte tijd veel omzet. Met deze specifieke situatie houdt de Ondernemerscheck geen rekening. Raadpleeg in deze situatie een specialist.

Zo werk je aan de continuïteit in je bedrijf

  • Investeer in het vinden van nieuwe klanten en opdrachtgevers.
  • Zorg voor voldoende financiële reserves, zodat je tegenvallers kunt opvangen en periodes met minder werk kunt overbruggen.

Doe de OndernemersCheck

Wil jij weten of er voldoende continuïteit in je bedrijf zit?  En of je mogelijk ondernemer bent voor de inkomstenbelasting? Doe dan de OndernemersCheck, die geeft je een goede indicatie.

Vragen rondom ondernemerschap

Loop je ondernemersrisico?

Lees meer

Wat is de omvang van je bedrijf?

Lees meer

Hoe zelfstandig
ben je?

Lees meer

Doe de check!

En kom erachter of er continuïteit in je bedrijf zit.

Start