Loop je ondernemersrisico?

Klanten die niet betalen, voorraad die minder waard wordt, investeringen die zichzelf niet terugverdienen. Ondernemen is nooit helemaal zonder risico. Daarom is ondernemersrisico een van de belangrijke voorwaarden om ondernemer voor de inkomstenbelasting te kunnen zijn.

Wat is ondernemersrisico?

Ondernemersrisico’s zijn allerlei financiële risico’s die jij loopt met je bedrijf. Om goed te kunnen inschatten of jij ondernemersrisico loopt, kijkt de Belastingdienst onder meer naar deze aspecten:

  • Ben je aansprakelijk voor de schulden van je bedrijf?
  • Loop je het risico dat klanten of opdrachtgevers niet betalen?
  • Heb je voorraad die kan verouderen of bederven?
  • Loop je financieel risico als je je werk niet goed doet? (Je moet dan bijvoorbeeld het werk onbetaald opnieuw doen, of voor eigen rekening nieuwe spullen leveren.)
  • Heb je geïnvesteerd in je bedrijf?

Welke ondernemersrisico's jij loopt, hangt deels af van jouw business en sector. Lever jij bijvoorbeeld alleen diensten, dan heb je geen voorraadrisico. Je hoeft dus niet alle bovenstaande risico’s te hebben. Het maakt ook niet uit of je daadwerkelijk financieel nadeel hebt: de kans daarop is voldoende.

Let op! Ben je medegerechtigde in een commanditaire vennootschap? Dan ben je geen ondernemer. Maar, je moet je winst of verlies wel opnemen in je aangifte inkomstenbelasting als ‘winst uit onderneming’.

Doe de OndernemersCheck

Wil jij weten of je ondernemersrisico loopt? En of je mogelijk ondernemer bent voor de inkomstenbelasting? Doe dan de OndernemersCheck, die geeft je een goede indicatie.

Vragen rondom ondernemerschap

Zit er continuïteit in je bedrijf?

Lees meer

Wat is de omvang van je bedrijf?

Lees meer

Hoe zelfstandig
ben je?

Lees meer

Doe de check!

En kom erachter of je ondernemersrisico loopt.

Start