Ondernemer voor de btw

Doe jij btw-aangifte? Dan ben je waarschijnlijk ondernemer voor de btw (omzetbelasting). Maar dat betekent niet automatisch dat je ook ondernemer bent voor de inkomstenbelasting.

Btw of omzetbelasting

Btw is de belasting die je betaalt over je omzet. Daarom wordt btw ‘omzetbelasting’ genoemd. Je berekent btw over je producten en diensten aan je klanten en opdrachtgevers. En jouw leveranciers berekenen btw aan jou. Ieder kwartaal (of maandelijks of jaarlijks) doe je btw-aangifte.

Wanneer ben je ondernemer voor de btw?

Je bent normaal gesproken ondernemer voor de btw als je zelfstandig werkt en daaruit inkomsten hebt. Het maakt daarbij niet uit of je winst maakt met je bedrijf, of hoeveel omzet je draait.

Ook ondernemer voor de inkomstenbelasting?

Of je naast ondernemer voor de btw óók ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, hangt af van meer factoren. Wil jij weten hoe dat voor jou zit? De OndernemersCheck geeft je een goede indicatie.

Tip: moet je in een jaar minder dan € 1.883 btw betalen? Dan kun je mogelijk gebruikmaken van de kleineondernemersregeling. Je betaalt dan minder of helemaal geen btw.